Michel Cluizel – čokolatiér svůdník

Michel-Cluizel-s-rodinou

Nevím, jak se tak naši nejlepší čokolatiéři uměli narodit, všichni tři mají svůdná jména a Michel Cluizel má to nejsvůdnější. I jeho čokolády vám doslova a do písmene dávají pusinku. Jsou chuťově oblé, jemné a starostlivé. Také jsou tenčí, křehčí, rozplývají se na jazyku jako vášeň sama. Jsou nádherně přístupné i všem čoko-nesmělým a ne náhodou s nimi na degustacích začínáme. Svádíme publikum!

Cluizel trufels

Jak může být čokoláda vzdušná? A přitom mít nadále svých poctivých určených mnoho gramů i hutných 60–70% kakaa? Jak do temné hmoty přimíchal pan Michel Cluizel lehkost bytí? Snad k fíglu přispívá i jeho dosti neotřelá patentová známka: "Noble Ingredients“ (vznešené a urozené suroviny). Takto opatentované čokolády mohou v praxi obsahovat výhradně čisté kakaové máslo (nikoli rostlinný tuk), pouze třtinový cukr (namísto řepného) a specificky přírodní Bourbon vanilku (kdepak vanilin). A to je vše. Sojový lecitin a geneticky modifikované organismy zakázány. Čistá příroda v čokoládě.
 
 CLUIZEL_ambiance_carrés_ART_1
 
Rodinná francouzská čokoládovna Michel Cluizel ladí svoji čokoládu jak housle už po tři generace. Narozdíl od svého soupeře – pana Bonnata – však Cluizel neustrnul na tradičním předpotopním designu svých obalů a nedávno odvážně do své grafiky hned dvakrát vstoupil. Barvy Cluizel čokolád tak svádí i svým spektrem jako louka kytek. Skoro byste si k papíru i chtěli přivonět. Cluizel obkoukal radost přírody po všech stránkách.

Svůj jemnocit Cluizel dokládá i v neobvykle dlouhé řadě mikro-dobrůtek. Ať už ručně vyráběných, či sériově ražených tzv. napolitánek – což jsou zmenšeninky velkých čokolád, které dozdobí šálek kávy a den. Někdy i noc! Nechte se svést!

Copyright © Eva Palátová, degustátorka Čokobanky.cz