International Chocolate Awards je v současnosti jediná plně nezávislá mezinárodní soutěž na světě, která oceňuje a odhaluje ty nejlepší čokolády z celého světa a produkty z vynikající čokolády vyrobené. Usiluje také o podporu inovativních čokolatiérů, malých, ale kvalitních čokoládoven a farmářů, kteří pěstují kakaové boby výjimečné kvality.
Autor: Čokobanka
Založena byla v roce 2012 a za jejím úsilím stojí mezinárodní skupina nezávislých partnerů ve Velké Británii, Itálii a USA. Spojuje je nezdolná vášeň pro čokoládu, dlouholeté zkušenosti s degustací a hodnocením čokolád, ale i pořádání akcí zasvěcených těm nejlepším čokoládám.
Na pravidla soutěže a hodnocení čokolád bedlivě dohlíží stálí členové hlavní poroty, partneři z jednotlivých zemí a nezávislí odborníci. Nechybí mezi nimi degustátoři, cukráři, novináři, blogeři, someliéři či kuchaři.
Přihlásit se do soutěže mohou všichni maloobchodní výrobci čokolády, kteří splňují kritéria kvality stanovená v pravidlech.
Soutěž se každým rokem šíří do nových regionů po celém světě. Nechybí Itálie, Velká Británie, USA, Německo, Skandinávie, Belgie a další. Vítězové regionálních soutěží jsou pak vysláni na světové finále, které vždy vybere a ocení nejlahodnější čokolády roku.
Cílem soutěže je také poodhalit všem milovníkům čokolády tajemství tvrdé práce, která se s výrobou nejkvalitnější čokolády pojí. Tím pomáhá těmto čokolatiérům rozvíjet jejich řemeslo a šířit kvalitní čokoládu po celém světě.
"Doufáme, že pomůžeme objevit tu nejlepší čokoládu vyrobenou z nejlepšího kakaa, abychom pomohli výrobcům čokolády, čokolatiérům a kakaovým farmářům pokračovat ve výrobě vynikajícího kakaa a excelentní čokolády na světě," říkají zástupci International Chocolate Awards.
Foto: Francois Pralus
A které z našich oblíbených čokolád si toto ocenění vysloužily?
V našem e-shopu je to třeba vysokoprocentní mléčná Francois Pralus Mélissa 45% z vysoce aromatických kakaových bobů vzácné odrůdy Criollo. Dále poctivá bílá čokoláda Ivoire od Michela Cluizela, ale i degustační Michelova sada Byl jednou jeden kakaový bob, která vám umožní bohatě nahlédnout do tajů výroby prvotřídní čokolády.
Autor: Michel Cluizel
Mezi oceněnými nechybí ani excelentní čokoška Akesson 75% Bio s divokým Voatsiperifery pepřem z dílny čokovikinga Bertila nebo pekelná pralinka Francois Pralus Infernale Noir plná hustého krému z pražených mandlí a lískových oříšků, čokolády a zkaramelizovaného třtinového cukru.
Mňam. :-) Všechny čokolády ověnčené cenami z mezinárodních soutěží najdete v našem e-shopu zde.
Autor: Martina Burýšková