Na začátku Academy of Chocolate bylo pět britských odborníků a milovníků čokolády. Spojovalo je přesvědčení, že dopřát si vynikající čokoládu je jedním z největších potěšení, které život nabízí. V roce 2005 se spojili dohromady a od té doby vedou kampaň za šíření kvalitní čokolády ve společnosti, aby rozšířili povědomí o rozdílu mezi kvalitní čokoládou a průmyslovými čokosladkostmi, kterým holduje většina lidí. Nutno podotknout, že bez komerčních nebo obchodních zájmů.
Autor: Akesson
„Jakmile zjistíte, jaké potěšení, bohatství a široká škála chutí se ukrývají v jemné čokoládě, nikdy se už nebudete na čokoládu dívat stejným způsobem, nikdy si už čokoládu nekoupíte stejným způsobem. Chceme tuto možnost zprostředkovat co nejvíce lidem,“ říkají představitelé Academy of Chocolate.
Oč tu běží?
Academy of Chocolate vznikla v roce 2005 a od té doby se z ní stalo prestižní ocenění, které usiluje objevovat a představovat nejtalentovanější výrobce čokolády na světě a ty nejlepší čokolády vůbec.
Jejím cílem je naučit všechny milovníky čokolád nahlédnout i „za líbivý obal“, celkově povznést úroveň čokolády, šířit povědomí o kvalitních ingrediencích, ale také podpořit transparentní získávání kakaových bobů z plantáží a jejich produkci za férových podmínek, s důrazem na trvale udržitelný férový obchod.
Zatímco v prvním ročníku Akademie bylo přihlášeno k hodnocení 12 čokolád, do roku 2019 se tento počet rozrostl na rekordních 1600 vzorků z více než 45 zemí světa!
O oceněních rozhodují přední výrobci čokolád a ti nejmlsnější novináři, blogeři, food kritici a další odborníci na čokoládu z celého čokoprůmyslu.
Academy of Chocolate se odehrávají v Londýně a čokolády posuzují v kategoriích jako Bean to Bar, Tree to Bar, Flavored, Mléčné a bílé čokolády, Plněné čokolády, Krémy a Obaly. Nedávno Akademie představila také novou cenu Brand Awareness Award, která oceňuje celkové potěšení z čokolády, počínaje atraktivním obalem a konče požitkem na jazyku. Kromě nejvyšších ocenění The Golden Bean a Golden BonBon nechybí ani kategorie pro vycházející hvězdy z Velké Británie i celého světa.
Autor: Čokobanka
Academy of Chocolate u nás
V Čokobance najdete hned několik z těchto oceněných čokolád. Tak třeba čokoláda Akesson 75% Bio s divokým Voatsiperifery pepřem se čokoládovému vikingovi Bertilovi neskutečně povedla. Nasbírala úctyhodný počet nejrůznějších mezinárodních ocenění a jen od Academy of Chocolate tři zlaté medaile! O mnoho pozadu nezůstává ani Akesson Madagaskar Criollo Bio 75% nebo Akesson 75% Bio s růžovým pepřem.
Zlatou medaili získala také čokoláda Michel Cluizel Lait 45% Caramel Sale jako nejlepší ochucená mléčná čokoláda roku 2013 nebo Michel Cluizel Vila Gracinda 67% v kategorii Best Dark Bean to Bar Under 80% a hned třikrát bodovala také pekelná pralinka Francois Pralus Infernale Lait.
Autor: Francois Pralus
Všechny oceněné čokolády najdete v našem e-shopu zde.
Autor: Martina Burýšková