O nás
Nejdéle na Česko-Slovenském trhu s fajnovou čokoládou
Již od roku 2009 pro české a slovenské čokoholiky vybíráme to nejlepší ze světa čokolády, co v tuto chvíli na naší malé milé planetě existuje.
Začali jsme degustací čokolády pro veřejnost v květnu 2009 v Brně a od té doby se nám - zaplaťpánbu :) - podařilo naše gurmány přesvědčit, že poctivě připravená čokoláda nabízí obdobnou pestrost chutí a vůní jako víno, káva, sýry či jiné delikatesy.
Poctivé čokolády z rodinných čokoládoven
S čokoládou je to jako s vínem - můžeme pít stolní bílé anebo Chardonnay výběr z hroznů. První se vyrábí průmyslově, druhé vzniká v citlivých rukou vinaře – umělce. Výjimečná čokoláda vzniká stejným osobním přístupem.
Dobrá čokoláda, stejně jako dobré víno, je smyslový požitek, který si zaslouží být vychutnáván pomalu se zavřenýma očima.
A právě takové poctivé čokolády z rodinných čokoládoven zde pro Vás máme vybrány.
Chuťová bohatost na prvním místě
Než zařadíme některou čokoládu do naší nabídky, prochází nekompromisním výběrovým řízením. Nejdříve testujeme vzorky čokolád s kolegy degustátory. Později čokolády, které prošly tímto prvním kolem, dáváme k posouzení na našich degustacích. A jenom ty čokolády, které vyhodnotí účastníci našich degustací jako „skvělé,“ nakonec zařadíme do nabídky ČokoBankay.
Co není chuťově zajímavé zkrátka nedovážíme. Nebaví nás to prodávat.
Velkoobchodní spolupráce
Zajišťujeme výhradní distribuci výjimečné čokolády z rodinných čokoládoven Michel Cluizel, Francois Pralus, Bonnat, Åkesson, Menakao a dalších v České Republice a na Slovensku.
Chcete-li zařadit naše čokolády do své nabídky, podívejte se prosím na podrobnosti velkoochodní spolupráce.
Etika pěstování - direct trade
Čokoládovny, se kterými spolupracujeme, získávají kakaové boby principem tzv. direct trade. Za tímto slovním spojením se skrývá přímá spolupráce čokolatiérů s farmáři.
Čokolatiéři tráví část roku na cestách po zemích, kde se kakaovníky pěstují. Zde si vybírají z místní produkce chuťově nejzajímavější kakaové boby. S farmáři, kteří je pěstují, pak navazují dlouhodobou spolupráci a platí jim nadstandartní ceny - většinou tří až pětinásobek běžné ceny na trhu. Farmáři ale musí splnit přísně podmínky, které zahrnují mimo jiné zákaz jakékoli dětské práce.
Špičková kvalita surovin
Jako příklad uvedeme francouzského čokolatiéra Michel Cluizel. Michel si nechal patentoval ochrannou známku „Nobles Ingredients“ (neboli „urozené, vznešené suroviny,“) která v praxi znamená, že ve svých výrobcích používá:
- pouze čisté kakaové máslo, bez jakýchkoli příměsí rostlinných tuků,
- třtinový cukr místo cukru řepného,
- a přírodní Bourbon vanilku namísto vanilinu.
Nikdy nepoužívá sójový lecitin ani umělá aromata, a všechny výrobky jsou 100% bez přítomnosti geneticky modifikovaných organismů.
Ostatní čokoládovny v naší nabídce mají obdobně přísná kritéria na suroviny, z nichž čokolády připravují. Více podrobností najdete na stránkách ČokoBanky o kvalitě surovin.
Poznámka na závěr
Na trhu je mnoho čokolád, které splňují přísná kritéria kvality surovin a etiky pěstování. Známé jsou certifikáty Bio či Fair trade. Etika pěstování je pro nás velmi důležitá - všichni výrobci které zastupujeme splňují přísná kritéria direct trade. Mnohé z čokolád v našem výběru splňují též neméně přísné požadavky Bio certifikace.
Co je ale pro nás ze všeho nejdůležitější, jsou chuťové vlastnosti čokolád. Abychom zařadili čokoládu do našeho výběru, musí být chuťově pestrá a bohatá. Tak aby uspokojila chuťové pohárky gurmánů a milovníků smyslových požitků.
Přejeme Vám zábavné experimentování a hlavně dobrou chuť! :)